Er is soms een klein betekenisverschil.

 

Woorden op -s krijgen in het meervoud doorgaans een z: huis-huizen, laars-laarzen. Soms blijft de s staan omdat die in het meervoud ook gehoord wordt: impulsen, tendensen, walsen. In sommige gevallen zijn s en z beide goed, omdat beide uitspraakvarianten frequent voorkomen. Voor voorbeelden daarvan kijkt u bij forensen / forenzen.

 

U kunt in alle betekenissen van kruis als meervoud kruisen schrijven; ook als werkwoord is het kruisen. Maar de spelling kruizen kan ook gebruikt worden in de betekenissen: 'figuur, elkaar snijdende lijnen, muziekteken, lichaamsdeel'. Dus:

  • Keizer Nero richtte in het oude Rome honderden kruisen op om christenen te doden.
  • Ken jij de toonladder al met drie kruisen / kruizen?

 

Bij kruizen gaat het bijvoorbeeld om de andere kant van de munt, in kruis of munt. Spitsvondige kruisbestudeerders zien deze geometrische figuur ook terug in het christelijk symbool, en houden vol dat Nero daarom ook kruizen kan hebben opgericht. Maar nee, dit instrument van terdoodbrenging is geen figuur. Het blijft onduidelijk waarom de spellingregelaars de z hebben toegestaan in de betekenissen: 'geometrische figuur, verhoging met halve noot, gebied tussen de benen'. Hoe dan ook, een s is altijd goed. Een ander voorbeeld waarin een s of z tot betekenisverschil leidt, is persen / perzen.