Wie na de maandenlange (zwarte)pietendiscussie dacht dat het discriminatieseizoen eindelijk voorbij was, vergist zich. Na de huidskleur van Zwarte Piet moet ook de Kerstman het ontgelden: er zijn zelfs mensen die hem graag als ‘pinguïn’ zouden zien, een combinatie van zwart en wit. Een Duo-Penotti-Kerstman dus. Maar niet alleen de huidskleur van de Kerstman is voor sommigen aanstootgevend; ook de gelukwens Merry Christmas ligt – in Amerika – onder vuur.

 

Het feest dat liefde en saamhorigheid propagandeert, is namelijk in een heuse ‘War on Christmas’ beland. Merry Christmas is oorspronkelijk een gelovige uiting, verwijzend naar de geboorte van Jezus. En alsof men dat nu pas begint te beseffen, wordt hier tegenin gegaan met de algemenere wens Happy holidays. Op zich begrijpelijk dat je als niet-christen een niet-christelijke gelukwens wilt uiten, maar is Happy holidays wel een betere optie? Niet iedereen gaat immers op vakantie met Kerst, dus ook dit is in veel gevallen ongepast. Een alternatief is Seasons greetings. Persoonlijk vind ik dat wat minder feestelijk, maar het is in ieder geval onpartijdig.

 

Maar schieten we met al die gekissebis niet een beetje het doel voorbij? Want of je het kerstfeest nu herleid op de geboorte van Jezus of niet, het gaat in alle gevallen om de viering van het samenzijn met vrienden en familie. En als iemand je een prettige viering toe wilt wensen met Merry Christmas is dat niet minder vriendelijk dan met Happy holidays. Al zeggen ze Happy candy eating time, het gaat hier om de boodschap, niet om de formulering. Gelukkig is in Nederland Fijne feestdagen gebruikelijk; het gaat om de fijne-dagen-wens, en of je die dagen thuis, in de kerk of op Hawaï doorbrengt om ze de naam ‘feestdagen’ eer aan te doen, mag je – tot  nu toe althans – helemaal zelf weten. Dus bij dezen: fijne feestdagen!