31. Wanneer gebruik je 'euro' en wanneer 'euro's'?
Er bestaat een klein verschil tussen euro en euro's. Als het accent ligt op het totale bedrag is het euro: Ik verdien zoveel euro.
Als het accent ligt op de afzonderlijke munten is het euro's: Ik heb nog drie euro's in mijn portemonnee.
Vergelijk het gebruik van euro en euro's in de volgende zinnen:
- Dit boek kost ongeveer 25 euro.
- Ik heb op dit moment minder dan 1000 euro in huis.
- Jij gooit mijn zuurverdiende euro's over de balk!
- De waarde staat ook in euro's aangegeven.
Er komt ook een meervoud in combinatie met een andere munteenheid in het meervoud: Dollars worden gewisseld tegen euro's.
Zie verder over de notatie van geldbedragen paragraaf 10.2 in de Schrijfwijzer.
Wist u dat ...
... het meervoud euri fout is? Er zijn wel woorden op -o die een meervoud op -i hebben, maar dat zijn woorden uit het Italiaans, zoals porto-porti en saldo-saldi; euro is niet Italiaans. De Italiaanse meervouden ziet men trouwens steeds minder vaak: porto's en saldo's zijn tegenwoordig gebruikelijker dan porti en saldi.
Volg Jan Renkema op Twitter



Column

Ontdekkingsreis
Mijn lieve kleine neefje is zo klein niet meer. Een paar weken geleden werd hij zeven jaar en dat maakt hem al een echte kerel. Petje achterstevoren op zijn hoofd, nieuwe rugzak op zijn rug – zelfs op mijn bescheiden leeftijd werd ik daar een tikje nostalgisch van. Maar hoewel je aan de ene kant zou willen dat ze altijd klein blijven, moet ik eerlijk toegeven dat ik het prachtig vind om te zien hoe ze de wereld steeds meer ontdekken. En nu Siebe ook het lezen en schrijven in no-time onder de knie begint te krijgen, kan de taalfanaat in mij haar hartje ophalen.