De woorden worden door elkaar gebruikt, maar er zijn wel nuanceverschillen in betekenis. Daarnaast heeft drift nog andere betekenissen.

 

drift       

ongecontroleerde uitbarsting van woede (vaak van korte duur)

Niet zomaar gaan schoppen! Je moet je drift leren beheersen.

 

woede       

hevige boosheid

Na zo’n belediging duurde het toch wel een paar dagen voor mijn woede gezakt was.

 

Woede is een gemoedsaandoening, en drift kan daarvan een uiting zijn. Als woede de lava is, dan is drift de vulkaanuitbarsting. Zo’n uitbarsting is ongecontroleerd en vaak ook van korte duur. Woede kan smeulen, dat kan drift niet. Er bestaat wel een ‘verterende woede’, maar dat is dan eerder een naar binnen geslagen drift.

 

Waaraan geeft u de voorkeur: driftuitbarsting of woede-uitbarsting, driftaanval of woedeaanval? Mijn voorkeur gaat uit naar woede-uitbarsting en woedeaanval. De samenstellingen driftuitbarsting en driftaanval zijn eigenlijk pleonastisch. Want drift is zelf al een uitbarsting van woede is, en een aanval heeft al iets tijdelijks.

 

Woede kan ook positief zijn, bijvoorbeeld als het gaat om woede over onrecht of in de combinatie ‘heilige woede’. Ja, ook ‘heilige drift’ komt wel voor in oudere teksten en in religieus taalgebruik, maar die combinatie is nu toch in onbruik geraakt. Nu klinkt ‘gerechtvaardigde drift’ heel vreemd, maar we kunnen ons wél iets voorstellen bij ‘gerechtvaardigde woede’. O ja, en drift heeft nog heel andere betekenissen. Bijvoorbeeld in de psychologie als ‘aangeboren aandrang’ in levensdrift (seksualiteit) en doodsdrift (agressie). Ook kennen we drift als ‘sterke neiging’, in bijvoorbeeld bezuinigingsdrift of consumptiedrift. En voor degenen die aan een Drift wonen: daar is niets opvliegends aan de hand. Je woont dan aan een dreef waarlangs vroeger het vee de stad in en uitkwam. Dit ‘drift’ komt van voortdrijven. Over de drift der continenten hoef ik nu niet meer te beginnen. Dat gaat om het uit elkaar drijven van continenten, maar zou na deze uitleg ook een titel kunnen zijn van een boek over een wereldoorlog.