9. Is 'hun hebben' goed Nederlands?
Nee (nog niet). En gelet op de 'hun-irritatie' kan men beter zij hebben schrijven.
In de spreektaal wordt hun vooral in het zuiden gebruikt voor het onderwerp aan het begin van de zin: Hun gaan op vakantie en wij nog niet. Het gebruik van hun hebben wordt nog vaak toegeschreven aan jongere dialectsprekers met weinig scholing. Maar ook hoogopgeleide (jong)volwassenen vragen zich af waarom hun hebben fout is, want hun zeggen het zelf ook vaak.
Ook ziet men een poging tot onderscheid tussen persoon en zaak. Bij hun gaat het altijd om een verwijzing naar personen. Over bijvoorbeeld boeken wordt gezegd dat ze (niet hun) op tafel liggen. En in sommige streken schijnen pubermeisjes onderscheid te maken tussen Hun doen dat niet (jongens en meisjes) en Zij doen dat niet (alleen meisjes).
Taalkundig is er niets mis met deze onderscheidingen, maar gelet op de (overigens vaak overdreven) 'hun-irritatie' kan men in geschreven taal hun als onderwerp beter vermijden.
Wist u dat ...
... het gebruik van hun als onderwerp ouder is dan men vaak denkt? Taalkundigen hebben dit gebruik al kunnen vaststellen aan het begin van de vorige eeuw in een stad die bekend staat om het beschaafde taalgebruik: Haarlem. En taalkundige analyse heeft aangetoond dat Anne Frank in haar oorspronkelijke, niet door haar vader verbeterde, dagboek ook hun als onderwerp gebruikte.
In dialecten komt hullie trouwens ook als onderwerp voor. En het Afrikaans heeft ons als onderwerp in plaats van wij: Ons gaan nie. Wij kennen alleen Ons kent ons, en in het Zeeuws Ons bin zunig.