23. Is het 'te', 'ten' of 'ter allen tijde'?
Het is te allen tijde.
Voor de schrijfwijze te, ten of ter in constructies als te allen tijde, te mijnen kantore en terzelfder tijd bestaat een grammaticaregel. Ten komt van te den en ter komt van te der. Vandaar de volgende regel:
> Schrijft ten of ter in een constructie waarin een lidwoord mogelijk is; zo niet, schrijf te.
Het is terzelfder tijd want men kan zeggen dezelfde tijd. Maar het is te mijnen kantore want men kan niet zeggen 'het mijn kantoor'. Zo ook is het te allen tijde omdat de alle tijd niet kan.
Maar in het taalgebruik spelen nog andere factoren een rol. Veel taalgebruikers schrijven bijvoorbeeld ten allen tijde omdat zo'n overgangs-n tussen twee klinkers (e en a) bij het spreken gemakkelijker is. En soms speelt analogie een rol. Men schrijft dan ten mijnen kantore onder invloed van de verwante uitdrukking ten huize van.
Wanneer u niet weet hoe u een oude uitdrukking moet schrijven, kunt u het probleem vaak gemakkelijk omzeilen door een modernere omschrijving te kiezen:
te allen tijde - steeds
te mijnen kantore - op mijn kantoor
te uwent - bij u (thuis)
in u beider belang - in het belang van u beiden
Zie voor een overzicht van oude naamvalsvormen de Schrijfwijzer, paragraaf 8.10. Op deze website is ook een lijst met 131 oude uitdrukkingen opgenomen: Van bij dezen tot zijns inziens.